Stambolli është i famshëm për xhamitë dhe arkitekturën osmane. Si kryeqyteti i Perandorisë Otomane që nga viti 1453 dhe qyteti më i madh në Turqi, Stambolli është shtëpia e mbi 3000 xhamive.
Ky fakt na fut në dilemë  të madhe për të vendosur se cilat do të vizitojnë, por këtu janë 7 nga xhamitë më të rëndësishme për t’u parë në bazë të karakterit të tyre arkitektonik dhe kontekstit historik.

1. Sultanahmet -Xhamia e kaltërt

2. Xhamia Sylejmanie

3. Xhamia e re

4. Xhamia Rrustem Pasha

5. Xhamia Shehzade

6. Xhamia Aya Sofia

5. Xhamia Ejup